Ce mai ascultă prichindeii de astăzi

23 august 2024

În ziua de astăzi, copii au la dispoziție o multitudine de surse de informație, distracție și învățare: de la clipuri pe rețelele de tip streaming, cărți pentru copii, audiobooks, reviste, jocuri interactive, depinde fiecare cât de captivant este pe moment. Nu ar fi de mirare, că pentru părinți, comunicarea cu cei mici devine o provocare, când vine vorba să le insufle valori esențiale și să îi ajute să învețe lecții de viață.

Aici intervine Povelia, aplicația inovatoare, cu care poți genera povești personalizate pentru copii, în funcție de problemele cu care vă confruntați acasă. Narațiunile sunt special create pentru vârsta copilului, cu personajul care are numele celui mic. Ele au rolul să prezinte situația dintr-un punct de vedere diferit, și să relateze cu blândețe cum se simt cei din jur.

Dar cum folosim Povelia, astfel încât să generăm povești cât mai apropiate de situațiile reale și cât mai ușor imersibile pentru cei mici? Am ascultat peste 500 de părinți și iată ce și-ar dori să învețe prichindeii lor.

Să împartă dulciurile sau jucăriile

Generozitatea față de frați, surori sau prieteni este una dintre primele lecții pe care un copil ar trebui să o învețe. Așa cum memorăm o poezie sau pașii unei rețete, și atitudinea de a împărți din bunurile proprii se poate învăța.

Pentru o poveste despre importanța de a împărți din dulciurile sau jucăriile tale, scrie în Povelia: „să împartă dulciurile cu prietenii la grădiniță” sau „este bine să îi lase și pe alții să se joace cu jucăria lui cea nouă”.

Povelia va genera un mesaj, prin care îi va relata copilului că atitudinea sa îi rănește pe cei din jur, și că un gest foarte mic îi poate face fericiți atât pe alții, cât și pe sine.

Să întărească încrederea de sine

Încrederea de sine este o problemă cu care se confruntă mulți copii, și nu numai, pentru care ne-am dori cu toții o soluție fermecată. Deși aceasta nu există, vestea bună este că lipsa încrederii de sine se poate ameliora, prin încurajări și reafirmări.

Creează o poveste pentru un copil care se confruntă cu încrederea de sine, cu Povelia. Poți scrie simplu „nu are încredere în sine”, sau „să aibă încredere în forțele proprii”. Vei genera o aventură magică, cu dragoni înțelepți și zâne binevoitoare, care îți vor arăta că siguranța de sine este de fapt în fiecare dintre noi și că trebuie să o conștientizăm.

Să își gestioneze furia

Știm cu toții că cei mici au mai puține inhibiții când vine vorba să își exprime sentimentele, iar controlul emoțiilor este o abilitate esențială în copilărie.

Cu Povelia poți genera narațiuni în jurul temei furie, nervi, stres, folosind expresii precum „să nu se mai enerveze”, „să nu se mai supere” „să învețe să se calmeze”. Personajul principal este invitat să încetinească, și să reflecteze asupra motivelor de supărare. Acesta va învăța cum să se liniștească și cât de important este să ai răbdare și înțelegere.

Să asculte de părinți

Respectul și ascultatul de părinți este o provocare din ce în ce mai des întâlnită în ziua de astăzi, în relația părinte-copil. Povelia poate genera povești pline de învățături pentru cei mici, arătându-le repercusiunile care pot apărea dacă nu ascultăm de părinți. Sau, dimpotrivă, câte sunt de câștigat dacă există respect în relațiile de familie.

Poți completa exact aceasta expresie, în aplicația Povelia „să asculte de părinți”, sau poți lăsa mai multe detalii despre context, pentru a obține un mesaj cât mai personalizat.

Să evite violența

Aceasta este o lecție importantă pe care un copil trebuie să o învețe, să nu lovească în alți copii sau adulți, în perioade de nervi sau stres. Acestea sunt deseori acompaniate de stări de vulnerabilitate, emoții sau furie, sentimente dificil de controlat în anumite situații.

Pentru a genera o poveste despre un copil care trebuie să învețe „să nu lovească” sau „să nu se bată la școală”, e suficient să completezi una dintre sintagme în Povelia și primești un mesaj personalizat în câteva minute. Aceasta îi va explica micuțului ce sentimente le provoacă celor din jur, și cum să își liniștească instinctele sau furia de pe fundal.

Să își iubească frații și părinții

Dragostea și încrederea duc la legături de familie puternice, la susținere reciprocă și apreciere. Chiar dacă pare surprinzător, chiar și acest sentiment trebuie antrenat, sau reamintit în unele situații. Chiar dacă uneori pot apărea neînțelegeri între membrii unei familii, trebuie să fim grijulii unul cu altul.

Completează expresia în Povelia și vei genera o poveste în care personajul principal este supus unor încercări, pe care doar un copil cu „inima curată și plină de iubire” le poate trece. El află pe cont propriu beneficiile și puterea care vin o dată cu această virtute.

Să își depășească frica

Fricile sunt normale, dar atunci când suntem mici, trebuie să învățăm cum să le ținem în frâu, pentru a le putea controla ulterior.

Cu Povelia poți crea povești în care personajul principal își dobândește curajul pentru a salva pe cineva drag, sau vede cât de ușor este de fapt să îți învingi frica. Completează cu expresii precum „să nu îi mai fie frică să meargă la medic”, „să depășească frica de insecte” sau „să alunge frica de întuneric”.

Să aibă mai multă răbdare

Răbdarea este o virtute care trebuie exersată, dar vine alături de încrederea de sine, iubirea și respectul față de părinți. Poate fi vorba să aibă răbdare atunci când trebuie să aștepte la o coadă, sau să aibă înțelegere față de frățiorul mai mic. Căci răbdarea înseamnă controlul emoțiilor, deci este un exercițiu important pentru viață.

Completează în Povelia exprimarea „să aibă mai multă răbdare când trebuie să așteptăm” sau „să învețe să fie mai răbdător” și obține mesaje educaționale cu personaje care au doar de câștigat dacă rămân calmi.

Concluzie

Te regăsești și tu într-una dintre aceste situații? Vino pe Povelia și încearcă o poveste personalizată pentru copilul tău. Vei vedea că toate mesajele sunt unice, poți genera mai multe povești cu aceeași tematică, pentru copilul tău, sau pentru alți copii.

Profită de narațiunile captivante și pornește un dialog cu cel mic, despre lucrurile care îl deranjează și ce îl determină să aibă anumite reacții. Povelia te poate ajuta să descoperi perspective sau puncte de vedere la care poate nu te-ai gândit sau despre care nu ai știut.

Încearcă acum o poveste audio personalizată!

Cu Povelia, poți crea o ocazie unică de apropiere și comunicare cu cel mic, în care să uitați de stres, griji sau ecranele telefoanelor.

Ultimele articole